پاپایا ردلیدی پاکوتاه را بیشتر با نام خربزه درختی می شناسند. میوه محبوبی که بیشتر در مناظق گرمسیری کشت می شود. این گیاه قابلیت کشت در داخل گلدان را نیز دارد. از طریق بذر تکثیر می شود. گیاهی علفی است که خاصیت درمانی بسیاری دارد.
درمورد درخت پاپایا ردلیدی
پاپایا ردلیدی درختی کوتاه است که دارای گونه های مختلفی می باشد. برگهای به نسبت بزرگی دارد. میوه ای شبیه به خربزه دارد. خربزه درختی مزه ای همچون طالبی دارد که طعم و عطر خاصی می دهد. میوه این گیاه پوست نازکی دارد .میوه این گیاه قبل از رسیدن به رنگ سبز می باشد و زمانی که می رسد زرد کهربایی یا نارنجی به خود می گیرد.
خربزه درختی پاکوتاه زمانی که به 80 سانتی متر رسید شروع به گلدهی می کند. این گیاه در طول سال دارای شکوفه می باشد، بناربراین پایایا دارای ارزش تجاری بالایی است. به دلیل زود بازده بودن و همچنین سریع به بار نشستن بیشتر مورد توجه کشاورزان قرار می گیرد.
گیاهی دو لپه ای است که با یک تنه رشد می کند و معمولا شاخه زایی ندارد. زمان کاشت تا برداشت محصول یکسال می باشد. گلهایی به رنگ سفید مایل به زرد دارد که به هنگام شکفتن منظره زیبایی را نمایان می کند.
پاپایا رد لیدی یا خربزه درختی قرمز با نام انگلیسی “papaya red lady” جزو چهار میوه پرطرفدار گرمسیری دنیا است. • پاپایا رد لیدی یکی از کمیاب ترین و خوشمزه ترین میوه های گرمسیری است. • پاپایا دارای طعمی خاص و مزه ای مانند طالبی به همراه عطر خاص خود است.
• پاپایا یا خربزه درختی یکی از میوه های نادر دنیاست که در تمامی مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری قابل پرورش است.
• باردهی بالا و طعم فوق العاده میوه های پاپایا ارزش این درخت زیبا را دوچندان کرده است.
• عملکرد تولیدی پاپایا در مقایسه با دیگر درختان بیشتر بوده و کمتر دچار آفات و بیماری می شود.
میوه دارای وزن حدود 700 الی 800 گرم تولید کرده رنگ پوست به رنگ سبز بوده و وقتی نارس باشد بذرهای داخل نیز سفید و گوشت آن مانند خیار سفت بوده و طعم خاصی ندارد. • زمانی که میوه آن می رسد پوست بیرونی به رنگ نارنجی مایل به زرد تبدیل شده و میوه داخل به رنگ نارنجی مایل به قرمز تبدیل می شود. • این واریته درختی تا اندازه 6 متر و ضخامت تنه تا 35 سانتی متر دارد. دارای گوشتی نزدیک به قرمز نارنجی آبدار داشته طعم لذیذ و شیرینی دارد. • پاپایا یا پاپایه میوهای است با درخت بومی مناطق حارهای قاره آمریکا که اکنون در بسیاری مناطق حارهای از جمله هند، آفریقای جنوبی، سریلانکا و فیلیپین کشت میشود. جهت
• پاپایا به دلیل زودبازده بودن و سریع به بار نشستن مورد توجه کشاورزان در جهان قرار گرفته است. • عمر درخت پاپایا ممکن است تا ۲۰ سال هم برسد ولی از نظر اقتصادی و باردهی پس از ۳ سال از عمر آن چندان به صرف نیست. • میوه های پاپایا از آن آویزان می شود و درخت آن در مناطق گرمسیری رشد بسیار بالایی داشته و با توجه به اینکه در ایران در تمام سال 4 فصل را داریم می توان روی این گیاه در مناطق جنوبی تمرکز کرد. • هر درخت پاپایا در تمام طول سال دارای شکوفه و میوه است و ارقام تجاری آن در سال می تواند هزار کیلوگرم محصول تولید کند که مقدار چشمگیری است.
روش کشت بذر پاپایا رد لیدی
از زمان کشت پاپایا تا محصول دهی در شرایط ایده آل حدوداً یک سال طول می کشد و بعد از این مدت می توانید اولین محصول خود را برداشت کنید.
پاپایا ردلیدی بعد از رسیدن به ۸۰ سانتی متر شروع به گل دادن و محصول دهی می کند و رشد سریعی دارد در نتیجه بهتر است از ابتدا گلدان بزرگی را برای کشت بذر پاپایا انتخاب کنیم.
• بذرها را ابتدا به مدت 10 الی 15 ثانیه در آب نسبتا گرم 60 درجه سانتی گراد قرار دهید
. • سپس به مدت 24 ساعت درون آب مقطر یا آب باران یا آب معدنی جوشیده شده هم دما با محیط قرار دهید. • ترکیب بستر کاشت پاپایا : خاک باغچه 50 الی 70 درصد + کمپوست خوب بین 25 الی 50 درصد
• بستر بالا را خوب مخلوط کرده و بذرها را بعد از کارهای گفته شده در بالا، درون سوراخ های با عمق یک سانتی متری قرار داده و روی آن را بپوشانید
• آب پاشی انجام داده در آبیاری دقت کنید طوری آبیاری نمایید که بذرها با فشار آب به پایین نرود. • اگر در گلدان کاشت می کنید روی آن را می توانید با یک نایلون شفاف بسته تا رطوبت را حداکثر برسانید. • اگر در زمین کشاورزی کاشت می کنید می توانید با فاصله هر دو متر یک سوراخ ایجاد کرده و در هر سوراخ دو بذر کاشت کنید و هر زمان هر کدام رشد کرد یکی را از بین برده.
کاشت بذر پاپایا ردلیدی در گلدان
• گیاه پاپایا ریشه های بسیار حساسی دارد و انتقال گیاه و جابجایی آن معمولا درصد موفقیت پایینی دارد در نتیجه توصیه می شود از همان ابتدا بذر گیاه در زمین اصلی، گلدان بزرگ مورد نظر با زهکشی بالا و یا پلاستیک مخصوص نهال و نشا کاشته شود. • در کاشت گلدان دقت کنید اندازه گلدان باید حدود 2.5 سانتیمتر باشد.
نکته : دمای زیر ۱۵درجه سانتیگراد باعث توقف رشد و گلدهی می شود و سرمای زیر ۵-۴ درجه باعث وارد شدن آسیب به گیاه می شود.
روش دوم : • بررسی کنید و ببینید که آیا پاپایا در اقلیم شما رشد میکند.بهترین مناطق برای کاشت پاپایا مناطق گرمی جنوب کشور می باشد اگر در مناطق سرد زندگی می کنید فقط می توانید از داشتن گیاه لذت ببرید چون در زمان سرما میوه دهی نمی کند. • پاپایاها در مناطقی رشد میکنند که حداقل دمایشان بین منفی 7 الی مثبت 4 درجهی سانتیگراد است. اگر آنها به مدت طولانی در معرض سرمازدگی قرار بگیرند، آسیب میبینند و میمیرند و اقلیمهای گرم را در سراسر طول سال ترجیح میدهند.
• درختهای پاپایا عملکرد ضعیفی در خاکهای مرطوب دارند. اگر اقلیم شما بارانی است، میتوانید آنها را در پشتهای از خاک دارای زهکشی خوب بکارید که در ادامه شرح داده میشود.
• خاک خود را آماده کنید. مخلوط گلدانی غنی از مواد مغذی را برای گیاهان گرمسیری خود انتخاب کنید یا مخلوط خودتان را با ترکیب خاک باغچه و 25-50 درصد کمپوست بسازید. تا وقتی که خاک به خوبی زهکشی شود، بافت دقیق خاک اهمیتی ندارد. پاپایا در خاکهای ماسهای، لومی یا سنگی رشد خواهد کرد.
• اگر قادر به آزمودن pH خاک هستید یا بین انتخاب مخلوط خاکهای مختلفی که در بازار موجود هستند گیر کردهاید، خاکی را انتخاب کنید که pH آن بین 2.5 تا 8 باشد. این یک محدودهی وسیع است، بنابراین احتمالاً هر خاکی که در باغچه دارید و برای پرورش گیاهان دیگر موفق است، برای پاپایا هم مناسب است.
• بذرها را به مدت 24 ساعت درون آب ولرم قرار دهید تا برای کاشت آماده شوند • دانهها را بکارید. میتوانید دانهها را مستقیماً در باغ یا باغچه خود بکارید تا از خطرات تعویض مکان متعاقب آن اجتناب نمایید یا میتوانید آنها را گلدان قرار دهید تا پس از جوانه زدن، کنترل بالاتری بر نحوهی چیدمان گیاه داشته باشید.
• دانهها را به اندازهی 1.25 سانتیمتر زیر سطح خاک فرو کنید و فاصلهی حدوداً 5 سانتیمتری را میان هر دو دانه در نظر بگیرید.
• در فضایی که دارید، هر تعداد دانه پاپایا یا بذر خربزه درختی که میتوانید را بکارید تا احتمال رویش گیاهان نر و ماده به صورت توأمان افزایش یابد؛ میتوانید گیاهان ضعیفتر را بعدها جدا نمایید.
• پیش از کاشت به هیچ عنوان نمیتوان تشخیص داد که گیاه مذکر، مونث یا هرمافرودیت(نر و ماده) است.(در توضیح این مبحث باید عنوان کنیم درختان پاپایا دارای جنسیت نر و ماده هستند و در بذرها مشخص نیست کدام نر و کدام ماده است)
• خاک را به خوبی آبیاری کنید. گیاه را (درخت پاپایا ) را پس از کاشت کاملاً آبیاری کنید، اما نه تا نقطهای که لبریز از آب شود و بتوانید آب را بالای خاک مشاهده نمایید. رطوبت را طی چند هفتهی آینده نظارت کنید و در زمان نیاز آب بدهید. خاک باید به صورت نسبی مرطوب بماند، نه اینکه در آب غوطهور شود.جوانه زنی بین 7 الی 30 روز زمان خواهد برد
• جوانههایی که باید نگه دارید را تعیین نمایید. تقریباً 2 الی 5 هفته پس از کاشت، تعدادی از بذرها جوانه خواهند زد و از سطح خاک بیرون خواهند آمد. پس از اینکه یکی دو هفته فرصت رشد را به آنها دادید، جوانههای کوچک را در کنار آن هایی که پژمرده، لک دار یا به هر شکلی ناسالم هستند، بیرون بکشید یا ببُرید.
• گیاهان را گلچین کنید تا جایی که یک گیاه را به ازای هر گلدان داشته باشید یا اینکه به ازای هر 0.9 متر فاصله، یک جوانه را در نظر بگیرید. در این مرحله حداقل 5 گیاه را نگه دارید تا احتمال داشتن هر دو درخت مذکر و مونث، حداقل 96 درصد باشد • وقتی موفقترین گیاهانتان را انتخاب کردید، فرایند انتقال آنها به باغ یا آمادهسازی برای مراقبتهای عمومی را انجام دهید. • وقتی گیاهان شروع به گل دادن کردند، گیاهان مذکر اضافی را جدا کنید. اگر هنوز هم تعداد گیاهانتان بیش از تعداد مدنظرتان است، صبر کنید تا به ارتفاع 0.9 متر (90 سانتی متر) برسند تا بتوانید جنسیتشان را تعیین کنید.
• گیاهان مذکر زودتر گل میدهند و ساقههای طولانی و لاغر را با چند گل تولید میکنند. گلهای مونث بزرگتر بوده و به تنه نزدیکتر هستند. به منظور تولید میوه، شما به ازای هر 10 الی 15 گیاه مونث، به یک گیاه مذکر نیاز دارید؛ باقی مذکرها میتوانند حذف شوند. • برخی از درختان خربزه درختی یا پاپایا هرمافرودیت هستند، بدین معنی که میتوانند گلهای مذکر و مونث را به صورت توأمان تولید کنند. این گیاهان خودشان گردهافشانی را انجام میدهند.
شرایط نگهداری پاپایا پس از کاشت
نحوه آبیاری پاپایا : جوانههای پاپایا و گیاهان جاافتاده را به صورت منظم آبیاری کنید. پاپایاها با قرار گرفتن در آب زیاد، میتوانند به سادگی آسیب ببینند، اما بدون دسترسی به آب هم احتمالاً میوهی بزرگی را تولید نخواهند کرد. اگر در خاک لومی کاشتهاید که آب را خوب نگه میدارد، هر 3-4 روز یک بار آبیاری را انجام دهید. اگر خاکتان ماسهای یا سنگی است، در آبوهوای داغ بازهی آبیاری را به 1-2 روز کاهش دهید. در فصلهای خنکتر، بازهی چند روزه را میان هر دو آبیاری در نظر بگیرید. نور مورد نیاز پاپایا : خربزه درختی چون بومی مناطق گرمسیری است حداقل به 8 الی 9 ساعت آفتاب کامل نیاز دارد. خاک مناسب پاپایا : این گیاه نیاز به خاک بسیار غنی با زهکشی مناسب و کمی اسیدی تا خنثی دارد. خاک های لومی و شنی با مواد غذایی فراوان مناسب می باشند. اگر خاک شما به اندازه کافی غنی نیست یک چاله به عمق نیم متر ایجاد میزان ۵۰الی ۲۵ درصد کمپوست یا کود پوسیده را با خاک مورد نظر مخلوط نمایید. اگر قصد کاشت پاپایا در گلدان را دارید حتما زهکشی خاک بالا باشد و اگر زهکشی پایین بود با اضافه کردن مقداری کمپوست سنگ ریزه، پرلیت و یا پوکه معدنی اقدام به اصلاح خاک نمایید. نکته: مالچ پوستهی درخت یا خرده چوب را استفاده کنید. از پوستهی درخت کاج، پوستهی سایر درختها یا خرده چوب در پیرامون پایهی گیاه بهره بگیرید تا میزان علف هرز کاهش بیابد و گیاه آب خود را از دست ندهد و پژمرده نشود. کوددهی پاپایا : هر دو هفته یک بار از کود استفاده کنید. هر 10-14 روز یک بار، کود را به گیاهان در حال رشد اضافه کنید و آن را بر اساس دستورالعمل کود رقیق نمایید. از یک کود «کامل» بهره بگیرید، نه کودی که به صورت ویژه فرمولبندی شده است. به اعمال کود ادامه دهید تا گیاهانتان حداقل به ارتفاع 30 سانتیمتر برسند. پس از اینکه گیاه به این اندازه رسید، پرورش دهندگان تجاری هر دو هفته یک بار به کوددهی پاپایا ادامه میدهند و از 100 گرم کود کامل در نزدیکی پایهی گیاه بهره میگیرند، بدون اینکه با پایهی آن تماس داشته باشد. اگر دوست دارید رشد گیاه تسریع شود، این رویه را پی بگیرید و به تدریج میزان کود و بازهی زمانی اعمال آن را افزایش دهید تا زمانی که به 0.9 کیلوگرم کود در بازهی 2 ماه یک بار برسید. توجه: در مراحل اولیه کود دهی، با مقدار پایین کود پوسیده کوددهی را شروع نمایید تا گیاه نسوزد. آفات پاپایا : برگها و پوستهی پاپایا را مدام وارسی کنید تا نشانههای بیماری و آفت را متوجه شوید. ظهور لک یا زرد شدگی روی برگها یا پوسته نشان دهندهی بیماری احتمالی است. لکههای سیاه روی برگ معمولاً به میوه آسیب نمیزنند، اما در صورتی که عفونت شدید باشد، میتوانید با قارچ کش آنها را درمان کنید. ظهور انحنا در برگها خربزه درختی میتواند به واسطهی استفاده از علفکش در زمینهای مجاور باشد. سایر مشکلات شامل حشرات یا پوسیدگی کلی گیاه میشوند که در این صورت باید با متخصص باغداری یا سایر دپارتمانهای کشاورزی محل مشورت کنید. برداشت : وقتی میوهی پاپایا به میزان دلخواهتان رسید، آن را برداشت کنید. میوههای سبز و ترش میتوانند به عنوان سبزی خورده شوند، اما بسیاری از افراد میوههای زرد یا نارنجیِ کاملاً رسیده را به خاطر طعم شیرینش دوست دارند. میتواند پس از اینکه میوه تقریباً سبز-زرد شد آن را برداشت کنید و ادامهی فرایند رسیدن را در محیط داخل خانه و به دور از آفات پی بگیرید.
خواص درمانی پاپایا رد لیدی
• از پاپایا در درمان بیماریهای گوارشی، قلبی، عروقی و سرطان روده استفاده می کنند. • میوه پاپایا سرشار از ویتامین c، فیبر، ویتامین های گروه ب و مواد معدنی و مقادیر قابل توجه آنزیم پایین است. • در ساخت انواع مکمل های پوست و مو، فراورده های غذایی و دارویی کاربرد دارد. • افزایش مقاومت بدن در برابر بیماری ها، جلوگیری از آرتریت و کمک به هضم غذا از جمله مهمترین خواص پاپایا هستند.