کشت میوه استوایی پاپایا در ایران

پاپایا (Papaya) یکی از میوه‌های جذاب استوایی که سرشار از خواص و مزایای متعدد است. خاستگاه این میوه، آمریکای مرکزی و جنوب مکزیک است که به مرور زمان، در نقاط مختلف جهان از جمله ایران کشت و برداشت شده است.

آنتی‌اکسیدان سرشاری که در این میوه موجود است، باعث کاهش التهاب، مبارزه با بیماری‌های مختلف و البته جوان ماندن می‌شود. این میوهٔ گرمسیری به هضم بهتر غذا، تسکین دندان درد، دردهای عادت ماهیانه، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش وزن، مراقبت از پوست و حفظ سلامت قلب کمک می‌کند. از دیگر موارد مهم، نقش این میوه در پیشگیری از سرطان است.

پاپایا (میوه استوایی) است. یک ساقه گوشی بلند دارد و میوه های آن در طول ساقه تشکیل شده و رشد می کنند. ابعاد میوه پاپایا حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتی‌متر است. پوست این میوه ابتدا سبز است و زمانی که کاملاً رسیده و آماده مصرف شود، به رنگ زرد کهربایی تا کمی نارنجی درمی‌آید.

این میوه‌ی استوایی آبدار، گوشتی زرد، نارنجی یا صورتی و بافت نرم و شیرینی دارد. درون گوشت آن، دانه‌های سیاه کوچک زیادی وجود دارد که تلخ مزه هستند. میوه رسیده را می‌توانید به صورت خام مصرف کنید. از آنجا که میوه نرسیده حاوی میزان زیادی لاتکس است، می‌تواند باعث تحریک انقباضات شود. به همین دلیل بهتر است قبل از مصرف آن را بپزید. این میوه در تهیه سالاد و اسموتی کاربرد زیادی دارد.

پاپایا - میوه استوایی در گلخانه کشت و صنعت امید
پاپایا (میوه استوایی) در گلخانه امید

درخت پاپایا

درخت پاپایا درختی است که ارتفاع آن تا ۱۰ متر می رسد. ظاهری شبیه درخت خرما دارد (با تنه راست و بدون شاخه های جانبی). برگ های این درخت پس از 6 ماه رشد می ریزند و برگ های جدید شروع به رشد می کنند. میوه های پاپایا میوه های بزرگ نارنجی یا زردی هستند که به صورت دسته هایی قرار گرفته اند که از بالا به پایین روی شاخه ها آویزان می شوند.

طریقه کشت پاپایا

درخت پاپایا در مناطق گرمسیری رشد می کند. کاشت و برداشت میوه این درخت به سهولت انجام میشود. پس از کاشت، سریع میوه می دهد. شما در سراسر سال می توانید از میوه آن استفاده کنید.

در ایران نیز کاشت این نوع درخت در سالهای اخیر قوت گرفته است. در گلخانه مجموعه کشت و صنعت امید خوزی در جنوب کشور، اقدام به کشت نهال پاپایا کرده اند. درختی سودآور که منبع اقتصادی بسیاری برای مردم بومی دارد.

بذر درخت پاپایا

درخت پاپایا درختی چند ساله می باشد. کاشت درخت پاپایا از بذر نتیجه بهتری دارد و موثر می باشد. برای این منظور به مقداری مزرعه و تعدادی خربزه درختی یا همان درخت پاپایا بذر تهیه نماید.

یک مکان مناسب را برای کاشت درخت پاپایا انتخاب کنید. کاشت درخت پاپایا از بذر بسیار آسان است. بذر را مستقیم در محلی که می خواهید درخت را بکارید و نیازی به دوباره کاری نیست. بهترین روش نیز همان است که شما بذر گیاه پاپایا را در زمین بکارید که عملکردی بهتری دارد و ریشه آسیبی نمی بیند.

شرایط محیطی درخت پاپایا

نیاز به خاک حاصلخیز و غنی سرشار از مواد آلی و مغذی دارد تا رشد کند. درخت پاپایا در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری قابلیت رشد دارد.

بذرهای درخت پاپایا را در طول سه متری از یکدیگر بکارید. دمای مناسب برای کاشت بذر پاپایا دمایی درحدود 23 الی 31 درجه سانتیگراد می باشد.

به هنگام کاشت بذر باید بدان توجه کنید این است که در هر نقطه به طور تقریبی دو بذر بکارید. سپس مقداری لایه نازک از خاک حاصلخیز بر روی آن بریزید.

جوانه ها

زمان تقریبی جوانه زدن بذرها در حدود دو الی 3 هفته می باشد. این زمان بسته به عوامل مختلف متغیر است. شما می توانید جوانه ضعیف را حذف و از دور خارج کنید. برای اینکه گیاه راحت تر رشد کند (به همین منظور دو بذر می کارند).

درختان پاپایا دارای جنسیت نر و ماده می باشند. درختانی را که میوه نمی دهند از جنس نر می باشند.

درخت پاپایا بعد از آنکه به ارتفاع یک متری رسید شروع به گل دادن می کند. گل های نر ساقه های بلندتری با چندین شکوفه کوچک دارند. در حالی که درختان ماده یک شکوفه تکی دارند و معمولا بزرگتر نیز هستند.

از هر 10 الی 12 درخت ماده تنها به یک درخت نر برای اطمینان از گرد افشانی نیاز دارید.

درخت پاپایا بعد از ده ماه میوه می دهد که شما می توانید از آن استفاده کنید.

درخت پاپایا به آب زیادی نیاز دارد.

پاپایا در تمام ایام سال که هوا گرم است میوه می دهد.

چگونه می‌توان فهمید که پاپایا رسیده است؟

میوه زمانی برداشت می شود که رنگ پوست زرد مایل به سبز باشد و وقتی کاملاً رسیده باشد زرد می شود. گوشت داخل میوه پاپایا معمولاً نارنجی است، اگرچه برخی از انواع آن صورتی یا قرمز هستند. اگرچه این محصول تا 9 کیلوگرم وزن دارد. علاوه بر این، معمولاً 15 سانتی متر طول و گلابی شکل است.

برداشت پاپایای رسیده می تواند کمی چالش برانگیز باشد. به همین دلیل، دانستن چند نکته ممکن است برای شما مفید باشد. اولین چیزی که باید به دنبال آن باشید پوست زرد یا زرد-نارنجی یا حداقل لکه های زرد و نارنجی روی میوه است. میوه را از نظر سوراخ، خراش یا فرورفتگی بررسی کنید. اگر خال یا خال سبز داشته باشد، اشکالی ندارد.

بوی پاپایا یکی دیگر از مواردی است که باید مراقب آن باشید. روی قسمت ساقه تمرکز کنید و اگر بوی نامطبوعی داد، بیش از حد رسیده است. اگر ساقه پاپایا بوی شیرینی داشته باشد به این معنی است که میوه رسیده است و اگر بوی خاصی نداشته باشد میوه هنوز نرسیده است. یک پاپایای شیرین و رسیده باید از بیرون نرم باشد، اما اگر خیلی نرم و خمیری باشد، بیش از حد رسیده است.

پاپایای رسیده
پاپایای رسیده

کاشت پاپایا (میوه استوایی) در گلخانه

کاشت پاپایا در گلخانه مجموعه کشت و صنعت امید خوزی، مورخ 22 مهر 1400 کلید خورد که با توجه به میزان سطح کشت، به جرات می توان گفت که برای اولین بار در کشور است که  حدود 3 هکتار پاپایا گلخانه ای در یک محل کشت می شود. از مهم ترین دلایل رویکرد مجموعه به سمت کشت های یل نیاز کم آبی مانند کاکتوس و پاپایا، طبیعتا مشکل آب در جنوب کشور است.

فروش امید

کشت میوه لاکچری پاپایا و در ادامه صادرات آن، علاوه بر کسب درآمد و ارزآوری قابل قبول، اشتغال زایی قابل توجهی به صورت مستقیم و غیر مستقیم خواهد داشت.  درخت پاپایا تا 4 سال ثمره اقتصادی دارد که بعضا تا 7 سال هم می توان این درخت را نگهداری کرد. اولین برداشت آن در شرایط طبیعی،  8 ماه بعد از کشت است.

 

 
 

فاصله و تعداد کاشت بین پاپایا

در گلخانه مجموعه کشت و صنعت امید، کشت به این صورت است که هر نهال با فاصله 3 متر از ردیف کناری و 2 متر از نهال در ردیف خود کشت می شود. مجموعا در سه سایت گلخانه، تعداد 6500 نهال کاکتوس کاشته خواهد شد.

نهال پاپایا
پاپایا (میوه استوایی)
کاشت نهال پاپایا
فاصله گذاری نهال
کاشت نهال پاپایا
فاصله گذاری نهال

دما و رطوبت موردنیاز

همان طور که می دانیم این میوه استوایی نیاز به رطوبت و گرمای خاصی دارد که این شرایط را در گلخانه می توان ایجاد کرد. همانطور که در تصویر مشاهده می کنید، دما و رطوبت گلخانه در ابتدای کاشت، 28 درجه سانتیگراد و 66 درصد خواهد بود که البته بنا به شرایط جوی متغیر است و تحت نظر کارشناس، باید دما و رطوبت را تنظیم نمود.

نهال پاپایا
دما و رطوبت

کاشت نهال میوه استوایی پاپایا در مجموعه کشت و صنعت امید خوزی
کاشت نهال میوه پاپایا
کشت نهال پاپایا (میوه استوایی) در مجموعه کشت و صنعت امید خوزی
نهال پاپایا (میوه استوایی)

بعد از گذشت حدودا چهار ماه از کاشت پاپایا، نهال ها تقریبا رشد مناسب و قابل توجهی داشته و بعضا شاهد رشد جوانه های میوه روی آنها هستیم. در طول این چهار ماه، نهال ها فراز و نشیب های فراوانی را گذراندند، از گرما و رطوبت گرفته تا سرما و آفت. اما با درایت کارشناسان مجموعه و تلاش زاید الوصف مدیر اجرایی گلخانه ، آقای حنظله اسدی نژاد و کارگران زحمتکش، نهال ها به این مرحله از رشد رسیده اند. تصاویر نهال ها بعد از چهار ماه را در ادامه خواهید دید.

سوالات متداول در مورد درخت پاپایا

  1. چه مدت طول می کشد تا درخت پاپایا به ثمر برسد؟اگر در منطقه ای گرم زندگی کنید شش تا نه ماه اما در مناطق خنک تر ممکن است 11 ماه طول بکشد یک گیاه پاپایا در عرض شش تا نه ماه بالغ می شود. هنگامی که گیاه بالغ شود، در اوایل بهار شکوفا می شود و می تواند در تابستان یا پاییز 100 میوه تولید کند.
  2. درختان پاپایا با چه سرعتی رشد می کنند؟برای رشد موفقیت آمیز پاپایا، به آب و هوای بدون یخ زدگی، نور خورشید، آب و خاک مناسب نیاز دارید. اگر همه این شرایط را به گیاه خود بدهید، پس می توانید از دانه یک پاپایا پرورش دهید و به طور کلی در مدت 6 تا 12 ماه میوه دارید.
  3. آیا پاپایا یک گیاه است یا یک درخت؟گیاه پاپایا یک درخت در نظر گرفته می شود، اگرچه تنه کف دست آن تا 8 متر قد مانند چوبی نیست که به طور کلی مشخص می شود. تاج گیاه با برگ های عمیق لوب دار، گاهی 60 سانتی متر (2 فوت) عرض، روی دمبرگ های توخالی (ساقه برگ) به طول 60 سانتی متر تاجگذاری می شود.
  4. بهترین مکان برای کاشت درخت پاپایا کجاست؟بهترین مکان برای کاشت پاپایا در ضلع جنوبی یا جنوب شرقی خانه با کمی محافظت در برابر باد و سرما است. پاپایا در آفتاب کامل نیز بهترین رشد را دارد. پاپایا خاک خوب زهکشی شده را دوست دارد و به دلیل ریشه های کم عمق، درختان پاپایا در حال رشد شرایط مرطوب را تحمل نخواهند کرد.
  5. چگونه می توانید از رشد درخت پاپایا جلوگیری کنید؟به طور کلی درخت پاپایا می تواند 33 پا رشد کند و تا 25 سال عمر کند. برای جوان سازی درخت قدیم پاپایا می توانید ساقه اصلی را 3 فوت از زمین جدا کنید و مطمئن شوید که ساقه را با کیسه زباله بپوشانید تا از آب باران محافظت کند. بعد از مدتی چندین شاخه از پایه درخت بیرون می آید.
  6. در چه ماهی پاپایا می کارید؟آب و هوا در تعداد ماههایی که پاپایا برای رشد و میوه های رسیده نیاز دارد، نقش دارد. در مناطق گرم، پس از کاشت بذر ممکن است تا شش تا نه ماه زمان لازم باشد تا برداشت، اما مناطق معتدل برای تولید میوه در صورت رشد از بذر، به نه تا 11 ماه زمان نیاز دارند.
  7. عمر درخت پاپایا چگونه است؟عمر درخت پاپایا حدود 3 سال است. ممکن است پس از آن میوه بدهد اما عملکرد ضعیف خواهد بود و کیفیت نیز تحت تأثیر قرار می گیرد. برداشت میوه پاپایا: میوه را کاملاً رشد کرده اما سبز رنگ انتخاب کنید و آن را روی نی نرم بگذارید تا رسیده شود.
  8. عوارض جانبی خوردن پاپایا چیست؟پاپایا در صورت مصرف زیاد از طریق دهان و یا استفاده از آن به عنوان لاتکس پاپایا، احتمالاً ایمن نیست. مصرف مقادیر زیادی پاپایا از طریق دهان می تواند به مری، که لوله غذایی در گلو است، آسیب برساند. استفاده از لاتکس پاپایا روی پوست می تواند باعث تحریک شدید و واکنش های آلرژیک در برخی از افراد شود.
  9. چرا درخت پاپایای من بارور نیست؟گیاهان پاپایا در باغ های خانگی گاهی ثمر نمی دهند.این یک سقط طبیعی از گل ماده ای است که گرده افشانی نشده بود و بنابراین نتوانست به میوه تبدیل شود. گیاهان پاپایا به یکی از سه شکل جنسی: نر، ماده یا هرمافرودیت ظاهر می شوند. این فرم ها در گل گیاه فشرده می شوند.
  10. درخت پاپایا به چه فضایی نیاز دارد؟درختان پاپایا به فاصله ای بین 2 تا 5 متر بین یکدیگر و همچنین بین گیاهان و ساختارهای دیگر نیاز دارند.

خرید پاپایا میوه استوایی با عرضه مستقیم از گلخانه کشت و صنعت امید

فروش میوه استوایی پاپایا

One thought on “کشت میوه استوایی پاپایا در ایران

  1. oshin میگوید:

    من تو خونه ام درختشو دارم از نوع پاکوتاه ولی هنوز میوه نداده درختشم خیلی جالبه برگاش شبیه به برگ انجیر ولی حالت رشدش مثل درخت نخله
    خودمم هنوز میوه اش رو تست نکردم ولی میگن تو مایه های خربزه و طالبی عسلیه بخاطر همین بهش میگن خربزه درختی

    • احمد اسدی میگوید:

      سلام دوست عزیز!
      این میوه‌ی استوایی آبدار، گوشتی زرد، نارنجی یا صورتی و بافت نرم و شیرینی دارد. درون گوشت پاپایا (میوه استوایی) دانه‌های سیاه کوچک زیادی وجود دارد که تلخ مزه هستند. میوه رسیده را می‌توانید به صورت خام مصرف کنید. از آنجا که میوه نرسیده حاوی میزان زیادی لاتکس است، می‌تواند باعث تحریک انقباضات شود. به همین دلیل بهتر است قبل از مصرف آن را بپزید. این میوه در تهیه سالاد و اسموتی کاربرد زیادی دارد.

  2. shamim میگوید:

    تخم های پاپایا رو با قاشق راحت تر میشه جدا کرد و اینکه وقتی میخواید پاپایا رو بخورید حبه ای خوردش کنید و بهش کمی اب لیموی سبز بزنید با نمک و فلفل سیاه مخلوط کنید و نوش جان کنید خیلی خوشمزه تر میشه. برای تزئین هم میتونید روش کمب جعفری بزارید. این میشه سالاد پاپایا و خیلی خیلی خوشمزه س 😍

دیدگاهتان را بنویسید